CUM SA TE FERESTI DE HOTII ONLINE?

Articol inspirat dintr-o poveste reala

Accesul la Internet este minunat, iti ofera foarte multe oportunitati, dar, in acelasi timp, exista si multe pericole si capcane in care ai putea sa cazi si sa suferi pierderi, de cele mai multe ori materiale, dar nu numai.Fenomenul infractionalitatii online este din ce in ce mai mare, iar trendul este crescator in Romania, din pacate.

Ce pot sa-ti fure hotii online?

In primul rand, pot sa-ti fure indentitatea, comitand acte ilegale in numele tau.

In a doilea rand, pot sa-ti fure banii, direct de pe card sau pacalindu-te sa cumperi ceva ce nu vei primi niciodata.

Povestea adevarata cu care ne-am confruntat in ianuarie 2019 si care ti se poate intampla si tie in orice moment este urmatoarea:Marian urmareste de ceva vreme un site care ii place si pe care il considera de incredere. Cand o sa aiba suficienti bani, o sa-si comande si el un telefon nou, ca cel vechi nu mai merge asa bine, e zgariat, lovit si nici nu ii mai tine bateria cine stie ce.

La un moment dat, primeste o notificare de la site-ul respectiv, cu un pret foarte bun la un model de telefon de top: Samsung Galaxy S8 – 999 lei, cand pretul acestui model oscileaza intre 1900 de lei, pe alte site-uri mai “neortoxe”si 2200 de lei, pe site-urile oficiale. Se bucura atat de tare, ca face comanda pe loc, fara sa se mai gandeasca. Totusi, ii vine ideea sa plateasca telefonul ramburs cand ii vine coletul, ca sa fie sigur ca nu da banii fara sa i se livreze comanda.

Zis si facut. Coletul vine repede, ca doar e firma serioasa. Il plateste, il deschide si….surpriza! In colet, in loc de telefon, sunt doua cabluri intr-o caserola! Simte ca se invarte pamantul sub el. Nici nu mai stie ce sa faca.

Hai sa vorbeasca cu cei de la site, daca nu ii dau banii inapoi, o sa ii reclame la politie! Trimite un email, chiar doua, plus un mesaj pe pagina de Facebook. VREA BANII INAPOI! Raspunsul site-ului vine destul de repede, chiar daca este 9 seara: probabil este o confuzie, comanda si livrarea lui nu exista in evidentele lor; cer factura, ii confirma ca este vorba despre o alta societate, nu a lor; realitatea il loveste fix in fata, ca o galeata cu apa rece: a fost pacalit de niste hoti virtuali si chiar va trebui sa mearga la politie.

Ce s-a intamplat in realitate cu comanda lui Marian?

Notificarea pe care a primit-o era, de fapt, un mesaj spam, care nu fusese trimis de site-ul respectiv, cel adevarat, ci de infractorii care au pus la cale toata povestea. Aceste mesaje/emailuri/notificari sunt trimise de la o adresa care pare sa fie autentica (a unei banci, companie de constructii, site e-commerce, etc), dar in realitate este falsa, are un caracter in plus sau in minus fata de adresa oficiala.

Cand Marian a accesat link-ul din notificare, acesta l-a dus pe un site fals, clonat, care semana foarte mult cu cel original, dar era administrat de respectivii infractori. In termeni de specialitate acesta se numeste “bogus website”, iar operatiunea se numeste “pharming”.

Ce trebuie sa faci ca sa nu ti se intample si tie acest lucru?

In primul rand, trebuie sa previi atacurile virale de acest tip prin urmatoarele actiuni:

  1. Instaleaza un soft anti-virus: in povestea noastra un cod malitios ar fi putut sa-l redirectioneze pe Marian pe site-ul fals, chiar daca el ar fi tastat adresa site-ului original.
  2. Nu deschide fisierele atasate la emailuri decat daca stii exact de la cine sunt.
  3. Nu permite atasarea la computerul tau a dispozitivelor externe portabile (stick-uri de memorie, SSD-uri, etc) decat daca le scanezi de virusi in prealabil.
  4. Nu descarca jocuri sau alte soft-uri de pe site-uri care nu sunt de incredere (nu sunt protejate de un certificat SSL).
  5. Reinnoieste soft-ul anti-virus atunci cand expira si scaneaza periodic computerul pentru identificarea si eliminarea fisierelor periculoase.

In al doilea rand, atunci cand faci o comanda online, trebuie sa verifici urmatoarele aspecte pe site-ul pe care vrei sa plasezi comanda:

  1. Asigura-te ca site-ul este securizat cu un certificat SSL (Secure Socket Layer): adresa incepe cu “https”, iar inaintea ei apare imaginea unui lacat inchis. Acesta este un standard de protejare a tranzactiilor care se fac pe Internet, permite computerului tau sa identifice website-ul cu care comunica si nu permite sa fie interceptata comunicarea. Incriptarea impiedica furtul detaliilor importante (cardul bancar, contul, adresa, etc).
  2. Site-ul ar trebui sa aiba obligatoriu o pagina “Despre Noi”/”Date companie”/”Informatii companie” in care sa specifice exact:
  • Cine este vanzatorul, cum se numeste societatea comerciala
  • Numarul de Inregistrare de la Registrul Comertului si Codul de Identificare Fiscala, cu ajutorul carora poti verifica daca firma exista cu adevarat si este activa
  • O adresa de email si unul sau mai multe numere de telefon prin care compania poate fi contactata
  • Una sau mai multe adrese fizice unde sa poti gasi un reprezentant al companiei in cazul in care ai o nevoie urgenta
  • Cel putin un cont bancar deschis la o banca din Romania
  1. Site-ul ar trebui sa aiba obligatoriu o pagina de “Termeni si Conditii” in care sa fie specificata legislatia la zi
  2. Site-ul ar trebui sa aiba una sau mai multe pagini in care sa gasesti informatii despre plata, livrare, garantie si returnarea produselor.
  3. Site-ul ar trebui sa aiba o pagina despre “Protectia Datelor” si sa respecte Regulamentul General European de Protectie a Datelor, cerandu-ti acordul pentru fiecare procesare a datele tale personale.

In cazul in care cel putin unul din aspectele de mai sus lipseste din site-ul respectiv, ar trebui sa-ti pui un semn de intrebare si sa mai cauti si in alta parte produsul pe care ti-l doresti.

Iti dorim spor la cumparaturi online si navigare in siguranta!

 

Care este opinia ta ?

punctele marcate cu * sunt obligatorii